Przyrządzana według TEGO przepisu. Z modyfkacjami.
Składniki:
1 kaczka
5 kwaśnych jabłek
majeranek
oliwa
sok z cytryny
pieprz
sól
Przygotowanie:
Wnętrze kaczki natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Wstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka obrać, pokroić, obtoczyć w majeranku i napełnić kaczkę. Kaczkę włożyć do natłuszczonej formy, skropić wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po około godzinie przewrócić kaczkę, co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem. Upieczoną kaczkę pozostawić w piekarniku około kwadransa.
Czy tylko mi się wydaje, że kaczka dobrze koresponduje z kaszą?:) Po ekologiczną kaszę gryczaną odsyłam Was do sklepu ekologicznego drPelc, tam znajdziecie masę ciekawych dodatków!
*
*
W weekend zapraszam na tort, którego smak i przygotowanie przenoszą mnie w czas mojego szczęśliwego dzieciństwa :)
*
Dzień dobry pierwszego stycznia! :)
wiedziałam, że wstawisz zdjęcia kalendarza! :D mój już kupiony, pierwsze daty testów wpisane,tak... ojjj, to będzie ciekawy rok! oby był bardzo przyjemny i tego Ci życzę! zdrówka :*
OdpowiedzUsuńSmaczne ;))
OdpowiedzUsuńMmmmm, kaczka to moje ulubione mięso, ale nie wiem czy odważyłabym się sama ją przygotować... Twoja wygląda bardzo smakowicie i zdecydowanie zrobiłam się głodna (a jest 23!) :)
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych i pozdrawiam,
kararinaa.blogspot.com
mięsa nie jadam, ale wygląda ona naprawdę dobrze. natomiast na ciasto się napewno skuszę!
OdpowiedzUsuńzapraszam :) : http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
tak podanej kaczki jeszcze nie miałam okazji jeść, a wygląda bardzo kusząco! :)
OdpowiedzUsuńAaahh.. u mnie też nastąpiła zmiana kalendarza :D
Czy oliwę mogę zastąpić olejem lnianym lub innym np. rzepakowym?
OdpowiedzUsuń