sobota, 19 grudnia 2015

ślimaczki z ciasta francuskiego a'la pizza.


Składniki na 6 ślimaczków:

jeden rulon ciasta francuskiego
spore pęto kiełbasy, takiej, jaką chcecie i lubicie
kilka suszonych pomidorów
łyżka oleju
dwie garści pestek z dyni
koncentrat pomidorowy
pieprz
oregano
jajko


Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w niewielką kostkę i mieszamy z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Wrzucamy pestki dyni i mieszamy z dwoma łyżkami koncentratu pomidorowego i olejem. 


Rozwijamy ciasto i smarujemy je resztką koncentratu, obficie posypujemy pieprzem i oregano. 



Wykładamy farsz na środek ciasta, tak żeby boki pozostawały 'suche'. W przeciwnym razie podczas rolowania wszystko wyleci bokami. 

Ciasto zwijamy ciasno w rulon i kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Kładziemy na blachę w poziomie i smarujemy rozkłóconym jajkiem. 

Pieczemy w 200 stopniach C, 20 minut. 





3 komentarze:

  1. Uwielbiam jak moja mama eksperymentuje z ciastem francuskim :) Twój pomysł też świetny i pięknie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na nowe forum o odchudzaniu. Razem możemy stworzyć coś fajnego, wzajemnie się inspirować, motywować, doradzać sobie :)
    http://noexcuses.zuuz.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiliśmy coś takiego, tylko w formie kopertek i z większą różnorodnością dodatków, było mega!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że wpadłeś. Mam nadzieję, że odwiedzisz mnie ponownie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...