Składniki na 6 ślimaczków:
jeden rulon ciasta francuskiego
spore pęto kiełbasy, takiej, jaką chcecie i lubicie
kilka suszonych pomidorów
łyżka oleju
dwie garści pestek z dyni
koncentrat pomidorowy
pieprz
oregano
jajko
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w niewielką kostkę i mieszamy z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Wrzucamy pestki dyni i mieszamy z dwoma łyżkami koncentratu pomidorowego i olejem.
Rozwijamy ciasto i smarujemy je resztką koncentratu, obficie posypujemy pieprzem i oregano.
Wykładamy farsz na środek ciasta, tak żeby boki pozostawały 'suche'. W przeciwnym razie podczas rolowania wszystko wyleci bokami.
Ciasto zwijamy ciasno w rulon i kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Kładziemy na blachę w poziomie i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach C, 20 minut.
Uwielbiam jak moja mama eksperymentuje z ciastem francuskim :) Twój pomysł też świetny i pięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowe forum o odchudzaniu. Razem możemy stworzyć coś fajnego, wzajemnie się inspirować, motywować, doradzać sobie :)
OdpowiedzUsuńhttp://noexcuses.zuuz.pl/
Robiliśmy coś takiego, tylko w formie kopertek i z większą różnorodnością dodatków, było mega!
OdpowiedzUsuń