Przepis zaczerpnięty z Gazety Wyborczej Wysokich Obcasów z dn. 29 listopada 2014r.
Składniki:
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 cytryny
2 pomarańcze
4 ząbki czosnku
świeży tymianek
oregano
3-4 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
chili
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na części. Oliwę wlać do naczynia, w którym będziemy piec kurczaka i wyłożyć go skórą do góry. Cytrusy pokroić w cząsteczki i ułożyć dookoła. Skórki zetrzeć na tarce, a z resztek owoców wycisnąć sok, który z miodem, sosem sojowym wymieszać w misce ze skórką i przyprawami. Miksturą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce (lodówka, balkon!:)) na około 3-4 godziny. Tuż przed pieczeniem mięso posolić i popieprzyć. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec w tej temperaturze 20 minut, po czym zmniejszyć ją do 180 st. C i kontynuować pieczenie przez pół godziny do zarumienienia skórki.
Po upieczeniu sos zlać do rondelka przez sitko i zredukować o połowę gotując ok. 10 minut na wolnym ogniu dodając łyżkę masła. Podawać kurczaka polanego sosem.
Podałam z ryżem. A po naprawdę smaczny i delikatny ryż zapraszam do ekologicznego sklepu, który znajdziecie pod adresem http://drpelc.pl :)
Pomarańcze zyskują wspaniały, lekko goryczkowy smak... pychota! ♥
Przed podaniem można skropić mięso dobrej jakości olejem, polecam Wam oleje ze strony Złotopolskie.pl.
Pomarańcze zyskują wspaniały, lekko goryczkowy smak... pychota! ♥
Przed podaniem można skropić mięso dobrej jakości olejem, polecam Wam oleje ze strony Złotopolskie.pl.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń