poniedziałek, 8 grudnia 2014

kurczak w pomarańczach.


Przepis zaczerpnięty z Gazety Wyborczej Wysokich Obcasów z dn. 29 listopada 2014r. 

Składniki:

kilka łyżek oliwy z oliwek
2 cytryny
2 pomarańcze
4 ząbki czosnku
świeży tymianek
oregano
3-4 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
chili
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na części. Oliwę wlać do naczynia, w którym będziemy piec kurczaka i wyłożyć go skórą do góry. Cytrusy pokroić w cząsteczki i ułożyć dookoła. Skórki zetrzeć na tarce, a z resztek owoców wycisnąć sok, który z miodem, sosem sojowym wymieszać w misce ze skórką i przyprawami. Miksturą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce (lodówka, balkon!:)) na około 3-4 godziny. Tuż przed pieczeniem mięso posolić i popieprzyć. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec w tej temperaturze 20 minut, po czym zmniejszyć ją do 180 st. C i kontynuować pieczenie przez pół godziny do zarumienienia skórki. 

Po upieczeniu sos zlać do rondelka przez sitko i zredukować o połowę gotując ok. 10 minut na wolnym ogniu dodając łyżkę masła. Podawać kurczaka polanego sosem. 



Podałam z ryżem. A po naprawdę smaczny i delikatny ryż zapraszam do ekologicznego sklepu, który znajdziecie pod adresem http://drpelc.pl :)

Pomarańcze zyskują wspaniały, lekko goryczkowy smak... pychota! ♥
Przed podaniem można skropić mięso dobrej jakości olejem, polecam Wam oleje ze strony Złotopolskie.pl

1 komentarz:

Dziękuję, że wpadłeś. Mam nadzieję, że odwiedzisz mnie ponownie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...