Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
bakalie
1/3 szklanki mleka
aromat pomarańczowy
Przygotowanie:
Rozpuścić margarynę. Ostudzić ją.
Jajka utrzeć z cukrem na biało. Przesiać mąkę i dosypywać po łyżce do masy, którą wciąż miksujemy. Dodać proszek do pieczenia i aromat pomarańczowy. Dodać ostudzoną margarynę i wymieszać całość. Na koniec dolać mleka, aby ciasto swobodnie 'weszło' do formy. Bakalie można dodać do masy, albo dosypywać partiami w czasie wylewania ciasta do keksówki.
Piec ok. 45 minut w temp. 170 st. C.
*
Co oczywiste - keks był przeznaczony dla moich Rodziców, nie dla mnie...
:)
wygląda naprawdę baaardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, jak ciasta w keksówkach tak pękają, pięknie to wygląda; )
OdpowiedzUsuńa dlaczego nie dla ciebie? :<
OdpowiedzUsuńno i uwielbiam ciasta, które tak cudownie pękają u góry, magia jakaś!
z przepisu mamy - i wiem, że musi być pyszny! takie przepisy nigdy nie zawodzą :-) ...
OdpowiedzUsuńchoć nie lubię keksu, to ten pochłonęłabym w chwilę, zasługa jego wyglądu :>
OdpowiedzUsuńPrzecież jesteś miłośniczką bakalii, dlaczego nie zjadłaś chociaż kawałka ? :D
OdpowiedzUsuńEch, a gdyby tak...nie, nie...keks to keks, muszą być w nim bakalie! :( [*]
OdpowiedzUsuń:D
pomimo tego, że powtórzę to co było napisane wyżej - uwielbiam kiedy ciasta pękają z wierzchu! dodaje to im takiego uroku :)
OdpowiedzUsuńKeksa uwielbiam ! Ale musi być tylko domowy bez tego kolorowego gówna nazywanego ''mieszanką keksową'' .
OdpowiedzUsuńKeks wygląda uroczo, pycha ;D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju! Keksy bakaliowe w środeczku wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje ! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam keksy :)
OdpowiedzUsuńCudowny, uwielbiam takie keksy :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl