niedziela, 5 stycznia 2014

vol. 341^ absolutnie cytrynowa wilgotna babka.



Inspirację wzięłam stąd:) Niewielkie modyfikacje wprowadziłam sama. 

Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
200 g masła
5 żółtek
5 białek
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
sok z połowy cytryny

Przygotowanie: 
Rozpuścić masło. Zetrzeć na drobnych oczkach skórkę z jednej sparzonej wcześniej cytryny. Ubić białka na sztywną pianę i schować do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Dodać do tej masy mąkę, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie, następnie wmieszać delikatnie pianę z białek. 

Przełożyć do formy z kominem. 
Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. 


17 komentarzy:

  1. dobrze kojarzę tą babkę, a do tego jeszcze oblaną cytrynowym lukrem i zajadaną wraz z kubkiem herbaty. u babci. miłe wspomnienia :) warto do takich wracać :)
    przyjemnego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też robię bardzo podobną :) próbowałaś może wersji pomarańczowej? też jest genialna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetnie wygląda! sto lat nie jadłam babki, tata przyniósł do domu jakiegoś "gotowca" do upieczenia, ale ja takich nie chcę.. może w końcu się zbiorę i upiekę? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze zachwycam się ich wyglądem, kształtem, puszystością po przekrojeniu, ale w smaku..
    Żadna mnie nie zachwyca, za suche dla mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  5. babka piaskowa to ciasto popisowe mojego taty, już z 5 lat nie robił!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam babki, a tak dawno jej nie jadłam! Porywam przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie babki!

    OdpowiedzUsuń
  8. taka cytrynowa jest obłędna :)
    chętnie bym się wprosiła na kawałek choć u mnie dziś i pleśniak i tort urodzinowy..

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio bardzo polubiłam cytrynę w innych wytworach niż herbata, wiec chętnie bym się wprosiła na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Babek nigdy nie lubiłam za to że są suche ale jak ta jest wilgotna to poczęstuję się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja babki uwielbiam, a zwłaszcza majonezową <3 cytrynowa brzmi równie kusząco. świetna ta foremka, ja zawsze piekę w tradycyjnej - prostokątnej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Absolutnie bezapelacyjnie szałowa. Uwielbiam takie babki! )

    OdpowiedzUsuń
  13. wilgotne babki to moja słabość - choć brzmi to jednak dość dwuznacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam babkę cytrynową :) Limonkowa też jest niezła!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że wpadłeś. Mam nadzieję, że odwiedzisz mnie ponownie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...