środa, 5 listopada 2014

szarlotka tradycyjna.


Składniki:

60 dag mąki krupczatki
proszek do pieczenia - jedna saszetka
łyżka octu
4 żółtka
szklanka cukru pudru
25 dag masła albo margaryny
1,5 kg jabłek surowych!

Przygotowanie:

Masło lub margarynę ścieramy na grubych oczkach i łączymy z mąką i pozostałymi składniki - szybko zagniatamy. Odkroić trzecią część ciasta na posypkę i obie części wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej jednak ciasto przygotować dzień wcześniej. 

Jabłka pokroić w kostkę i wedle uznania zasypać odrobiną cukru i cynamonu. 

Ciasto rozwałkować i wyłożyć blachę. Wysypać na nie cząsteczki jabłek i na tarce o grubych oczkach zetrzeć resztkę ciasta przeznaczoną na posypkę. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez ok. 50 minut. 




6 komentarzy:

  1. Szarlotka - klasyka sama w sobie:)
    http://zycienienabogato.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach jak ja lubię szarlotkę! Piękna sprawa :) Naprawdę świetny przepis i bardzo zachęcające zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tradycyjna najlepsza i najsmaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. kooochaaam <3 jakże się przepysznie prezentuje.. i cynamon, mnóstwo cyyynamonu!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że wpadłeś. Mam nadzieję, że odwiedzisz mnie ponownie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...