poniedziałek, 13 października 2014

wafle przekładane kakaową porzeczką.


Nie będzie chyba zaskoczeniem, jeśli napiszę, że swego czasu przepadałam za tymi waflami (bądź andrutami - jak mawia mój Tata, co doprowadza mnie do szału!), a teraz mogą stać przede mną, a i tak nie czuję do nich pociągu... 

Niemniej jestem zdania, że połączenie dżemu z czarnej porzeczki i kakao to trafione w punkt rozwiązanie!:)

Będziemy potrzebowali wafli. Logiczne, no nie? A oprócz tego:

Składniki na masę:


kostka masła
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
4 łyżki gęstej śmietany
słoiczek porzeczkowego dżemu



Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło razem z kakao i  śmietaną, ciągle mieszając i nie doprowadzając do wrzenia! Na naprawdę małym ogniu. Gdy osiągniemy jednolitą konsystencję, dodajemy cukier i dżem. Można też dodać opakowanie cukru waniliowego. 

Przekładamy wafle i mocno dociskamy, pozostawiamy do 'związania' :)


Najlepiej zapakować je z powrotem w opakowanie i docisnąć porządnych gabarytów książką, kucharska sprawdzi się doskonale!:)



Dzień dobry, bo chyba się nie witałam.
I smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. ja zawsze byłam, a teraz jestem i chyba pozostanę ich wieeeelką fanką! :)
    Ale podoba mi sie u Ciebie dodatek porzeczkowy-sama muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. TE wafle z różnymi "nadzieniami" to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zdecydowanie! Szczególnie te zrobione przez babcię, pychotka! :)

      Usuń
  3. u mnie te wafle przekładało się zawsze kajmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam takie wafle z dzieciństwa. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że wpadłeś. Mam nadzieję, że odwiedzisz mnie ponownie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...