Co prawda jestem oczarowana marynatą sojowo-musztardową, z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki, ale jestem ciekawa czegoś nowego. Postanowiłam poszperać w sieci i spytać Was: może znacie jakieś sprawdzone i smaczne sposoby na zamarynowanie mięsa? :)
ja zazwyczaj daję czosnek przepuszczony przez praskę, ketchup pikantny, musztardę ;D
OdpowiedzUsuńPodobno bardzo pyszne do kurczaka są z jogurtem naturalnym ;)
Ja idę trochę na łatwiznę i daję trochę oliwy, paprykę słodką i przyprawę gyros (w niej jest sól, zioła, czosnek), ale mi takie połączenie bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńOcet balsamiczny. Bez żadnych innych dodatków :)
OdpowiedzUsuńAlbo sos sojowy + cukier, specyficzny smak, ale dla mnie pycha!
W musztardowych klimatach to musztarda i miód :)
Ja ubóstwiam po prostu marynatę miodową. Często też robię z jogurtem naturalnym, ziołami i czosnkiem :)
OdpowiedzUsuńu mnie to zawsze jest spontan :) co akurat mam pod ręką i zawsze wychodzi dobrze :)
OdpowiedzUsuńoj w tej kwestii ci chyba nie pomogę, bo rzadko robię marynaty do mięsa, ale zazwyczaj używam przypraw takich jak: chilli, czosnek, pieprz, papryka ostra czy też słodka, zioła: oregano, bazylia, czasami też curry :) najbardziej lubię tak na ostro :)
OdpowiedzUsuńMusztarda <3
OdpowiedzUsuńOliwa z oliwek, sól, rozgnieciony czosnek, cząber, oregano, świeży rozmaryn, tymianek, cebula, papryka słodka, papryka ostra, posiekana natka pietruszki - UWIELBIAM <3 :)
OdpowiedzUsuńja zawsze dodaję do mięsa wszystko co mam pod reką :D
OdpowiedzUsuńale polecam marynatę z miodu, sosu sojowego i chilli <3
polecam miks przypraw: słodka papryka+chili+gorczyca+pieprz czarny mielony+kurkuma- pikantnie ale wielbię ten zestaw!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wczorajsze słowa :*
OdpowiedzUsuńOczywiście nie poddam się, ale czasami zdarza się taka chwila bezradności jak przedwczoraj. Na szczęście mam mamę, która równie szybko mnie pocieszy. Sama też zdaję sobie sprawę, że nie mogę odpuścić i muszę iść do przodu, choćby to była bardzo trudna droga :))
Co do błędu - mam nadzieję, że go naprawiłam :>
JA robię taką marynatę : na oko do miseczki mleko i olej (najlepiej mi smakuje ten od suszonych pomidorów), suszona papryka słodka i ostra, rozgnieciony ząbek czosnku, szczypta cynamonu, tymianek, oregano, pieprz, czasem używam innych ziół. I tak marynuję mięso przez noc. Następnego dnia osuszam na ręczniku papierowym i na patelnie grillową ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńJa marynuję w ketchupie xD ;]
OdpowiedzUsuń