niedziela, 16 listopada 2014

ciasteczka owsiane z rodzynkami.


Składniki:

3 jajka
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 łyżek mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki płatków owsianych (górskich!)
dodatki wedle uznania (rodzynki, pestki dyni, morele itp.)


Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy mikserem na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i resztę dodatków, mieszamy łyżką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. C do zarumienienia się ciastek. 




Moje ciastka trochę się rozlały na blasze, podejrzewam, że masa była troszkę za rzadka, z uwagi na fakt, że dodałam prawdopodobnie za mało płatków, dlatego też w przepisie podałam trzy szklanki. 

W zależności od gęstości, dodajcie więcej zarówno płatków, jak i dodatków w postaci rodzynek czy orzechów, wtedy nie powinny się porozlewać, chociaż nie ujmuje im to smaku:)

Sprawdzone rodzynki ze sprawdzonego sklepu? Proszę bardzo! Delikatesy ekologiczne oferują samo najlepsze, o tu: drPelc i rodzynki :)





Do ciasteczek użyłam płatków owsianych firmy Piątnica, po które zapraszam Was na TĘ stronę:)

Wiecie oczywiście, że płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, prawda?
A gdyby tak sięgnąć do innego, nieco bardziej tajemniczego żródła...

Uzupełnij poziom swojego błonnika w pysznym stylu, wypróbuj już teraz kampio marynowane w zalewie sojowej tykwa. Jest to jeden z podstawowych składników japońskiej kuchni!

Zaskoczeni? Ja też!:)

*

Ciacho na drogę i ruszam na wybory!
:)

9 komentarzy:

  1. Ciacho z rana jak śmietana :D
    Owsiane, z rodzynkami.. pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne do chrupania przy kawce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, choć ni brzmi super zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsiane - moje ulubione:) Nawet wczoraj piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe ciasteczka owsiane są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. O ja cie, to musi być pyszne !

    Zapraszam do mnie na przepis na bezglutenowy chleb bez mąki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. rodzynki nie są w moim typie...dodałbym orzechy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że wpadłeś. Mam nadzieję, że odwiedzisz mnie ponownie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...