Składniki:
60 dag mąki krupczatki
proszek do pieczenia - jedna saszetka
łyżka octu
4 żółtka
szklanka cukru pudru
25 dag masła albo margaryny
1,5 kg jabłek surowych!
Przygotowanie:
Masło lub margarynę ścieramy na grubych oczkach i łączymy z mąką i pozostałymi składniki - szybko zagniatamy. Odkroić trzecią część ciasta na posypkę i obie części wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej jednak ciasto przygotować dzień wcześniej.
Jabłka pokroić w kostkę i wedle uznania zasypać odrobiną cukru i cynamonu.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć blachę. Wysypać na nie cząsteczki jabłek i na tarce o grubych oczkach zetrzeć resztkę ciasta przeznaczoną na posypkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez ok. 50 minut.
Szarlotka - klasyka sama w sobie:)
OdpowiedzUsuńhttp://zycienienabogato.blogspot.com/
tradycyjna = najlepsza
OdpowiedzUsuńAch jak ja lubię szarlotkę! Piękna sprawa :) Naprawdę świetny przepis i bardzo zachęcające zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńtradycyjna najlepsza i najsmaczniejsza :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńooo.. kooochaaam <3 jakże się przepysznie prezentuje.. i cynamon, mnóstwo cyyynamonu!
OdpowiedzUsuń