niedziela, 31 sierpnia 2014

szarlotka królewska.


Składniki na spód biszkoptowy:
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

tyle ile ważą jajka dodać cukru i mąki

Przyrządzić biszkopt według dowolnego, sprawdzonego przepisu. 

Przecier jabłkowy:
1 kg jabłek antonówek
½ szklanki wody
cukier do smaku
1 opakowanie galaretki cytrynowej albo pomarańczowej

Pokroić jabłka w kostkę, wcześniej je obierając. Wrzucić do garnuszka. Gdy jabłka się rozmażą wyłączyć ogień i wsypać galaretkę. Wymieszać, wyłożyć na biszkopt i postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Masa:
1 masło
25 dag cukru pudru
3 łyżki gotowanego gorącego mleka lub 3 łyżki śmietany

Wszystko razem utrzeć i posmarować po zastygniętych jabłkach




Polewa kakaowa:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki margaryny
1 łyżka ciemnego kakao






Smacznego! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...