niedziela, 8 lutego 2015

babka marmurkowa.


Korzystałam z TEGO przepisu.


Składniki:

250 g mąki
200 g cukru
200 g masła
4 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy z białek sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem, po czym dodajemy rozpuszczone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę warto przesiać! Teraz powoli należy wmieszać pianę z białek i podzielić całość masy na dwie części, do jednej dodając kakao. Masę wylewamy do formy - ja korzystałam z keksówki, można upiec w formie z kominem. Na wierzch jasnej masy wylewamy tę z kakao i robimy artystyczne 'maziaje'^ :)

Pieczemy w 180 st. C ok. 45 minut. 




Najlepiej smakuje ok. 2 godziny po wyjęciu z piekarnika, jest doskonale wilgotna!:)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam babki marmurkowe, mniam!

    http://poranny-talerz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. tę babkę zawsze będę kojarzyć z babcią i dzieciństwem :)
    miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo przypomniałaś mi, że moja mama robiła taką przekładaną jakimś kremem, ale nie pamiętam nazwy :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj..uwielbiam babki ale staram się ograniczac:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że wpadłeś. Mam nadzieję, że odwiedzisz mnie ponownie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...