scones z kakao, z migdałami i z cynamonem |
Zrobione z tego samego przepisu, co poprzednie. Robione na szybko, jedzone na zimno, stąd są różnej wielkości:)
Za nominację do kolejnego LiebsterBlog dziękuję fantasmagorji :*
Wyróżnienie Liebster Blog otrzymywane jest od innego
blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest
przyznawane dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość
ich rozpowszechniania. Osoba z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań
zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również wyróżnia 11 osób
(informuje je o tym wyróżnieniu) i zadaje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga,
z którego otrzymało się wyróżnienie.
1. Jakie jest Twoje niespełnione marzenie z dzieciństwa?
Nie miałam chyba marzeń… Pamiętam, że długie lata chciałam
być politykiem i ostro działałam w tym kierunku.
2. Gdybyś miała zachwycić kogoś śniadaniem, co byś mu
podała?
Chyba jakiś suflet z przepisów whiness, albo pokaźny stos
idealnych pancakes'ów z dodatkami – dlatego muszę się nauczyć je robić^^
3. Czy pamiętasz swoje sny?
Był taki czas, około miesiąca temu, że codziennie śniły mi
się fabularne sny i wszystko pamiętałam, nie do końca to było przyjemne
uczucie…
4. Na co, jeśli chodzi o wygląd, najpierw zwracasz uwagę,
gdy kogoś poznajesz?
Na dłonie.
5. Którego znanego kucharza, kucharkę cenisz najbardziej?
Magdę Gessler. Za wszechstronność, za to, że jest iście
renesansową kobietą, bardzo jej tej wszechstronności zazdroszczę, bo ja nie mam
takiego wachlarzu predyspozycji.
6. Jaka piosenka zawsze wywołuje u Ciebie gęsią skórkę?
Nie mam jednej. W sumie, jeśli ktoś potrafi śpiewać, jest ku
temu odpowiedni klimat, a ja mam melancholijny nastrój – to każda.
7. Jaka była Twoja największa porażka kulinarna?
Spalenie filiżanki w mikrofali, łącznie z zawartością, kiedy
zachciało mi się ciastka z mikrofali:/ Od tamtej pory boję się zrobić je ponownie,
chociaż ostatnio coraz częściej o tym myślę…
8. Kuchnia polska czy zagraniczna?
Zagraniczna niestety! Dlatego niestety, bo jestem zakochana w Polsce, ale staram się wprowadzać w tradycyjne potrawy sporo moich nie do
końca nawet pasujących składników, lubię się bawić, żeby nie było ani zbyt
polsko, ani zbyt fusion.
9. O jakim mało dostępnym produkcie czy sprzęcie marzysz, by
znalazł się w Twojej kuchni?
10. Jaki jest film Twojego dzieciństwa?
Filmu nie kojarzę. Ale jeśli można to podciągnąć, to Daleko
od szosy i Czterdziestolatek.
11. Co urzeka Cię i najbardziej przyciąga w blogach, które
odwiedzasz najczęściej?
Inspiracja, ciekawość, zdjęcia, uśmiech – to mi przyszło do
głowy jako pierwsze. Taki mój – zazwyczaj poranny – spacer po blogach jest
fajnym zastrzykiem normalności, że można jeść ciekawie, smacznie. Że są istoty
na ziemi, które robią zdjęcia swojem posiłkowi, co – jak kiedyś określiła Emma– w sumie jest dziwactwem. ale szalenie
pozytywnym^^
I jeszcze pytania od Karoliny, merci:*
1. Co zazwyczaj zabierasz do szkoły/pracy?
Aktualnie nie muszę zabierać niczego nigdzie, na szczęście:)
2. Ulubiony sport?
2. Ulubiony sport?
Skoki do wody i gimnastyka artystyczna, czyli wieczne oczekiwanie na igrzyska... :)
3. Masz alergię? Na co?
3. Masz alergię? Na co?
Nie mam.
4. Twój niezdrowy nawyk?
4. Twój niezdrowy nawyk?
Chyba nie mam (?!).
5. Prowadzisz pamiętnik?
5. Prowadzisz pamiętnik?
Od III klasy szkoły podstawowej, ale z biegiem lat zmienił się po prostu w zeszyt, do którego wklejam wycinki z gazet dot. ważnych wydarzeń (np. w tym miesiącu zapewne wybór papieża, jakieś wybory, Euro2012 itd.) i zapisuję istotne dla mnie daty.
6. Peleryna niewidka, kamień wskrzeszenia czy czarna różdżka - które z insygniów chciałabyś posiadać?
6. Peleryna niewidka, kamień wskrzeszenia czy czarna różdżka - które z insygniów chciałabyś posiadać?
Nie wiem co miałaby robić czarna różdżka... Ale wolę pelerynę!
7. Potrawa, która nigdy Ci się nie znudzi?
7. Potrawa, która nigdy Ci się nie znudzi?
Makaron z sosem pomidorowym.
8. Jak wyglądały Twoje śniadania przed założeniem bloga?
8. Jak wyglądały Twoje śniadania przed założeniem bloga?
Przeszłam sporą "przemianę wewnętrzną" pod koniec 2012 roku, więc odpowiem może w ten sposób, że jeszcze rok temu jadłam na śniadanie kupne płatki kukurdziane i musli, których smaki już dawno mi się znudziły, wtedy zaczęłam odkrywać po kolei Wasze blogi i zaraziłyście mnie owsianką, a potem to już poszło!^^
9. Wolisz Wielkanoc czy Boże Narodzenie?
Boże Narodzenie, zima, śnieg!♥!
10. Kraj, do którego najbardziej chciałabyś pojechać?
10. Kraj, do którego najbardziej chciałabyś pojechać?
Do Portugalii.
11. Najlepszy sposób na dodanie sobie energii?
11. Najlepszy sposób na dodanie sobie energii?
Trening.
Ponieważ nie można nominować osoby, od której nominację się otrzymało uznajmy, że:
Karolinę (nominuję z pytań otrzymanych od fantasmagorji), a oprócz niej:
Sandrę
maiale
Lolę
Ashtray
Futrzakową
Alę
Klaudię P. z tego blogu
Magdę
par-par
Maria'n
Moje pytania:
1. Za żadne skarby nie chciałabym pojechać do...
2. Masz jakąś ulubioną polskę aktorkę? Kto to taki?
3. Wolisz obiad czy kolację?
4. Jakie ciasto zrobisz/masz na nie ochotę - na Wielkanoc?
5. Co sobie ostatnio kupiłaś do kuchni (sprzęt/akcesoria)?
6. Wolisz zakupy spożywcze czy "ubraniowe"?
7. Do jakiego miasta w Polsce przeprowadziłabyś się bez wahania?
8. Zespół muzyczny/wokalista Twojego dzieciństwa?:)
9. Smak jakiego sklepowego batonika chciałabyś idealnie odtworzyć w cieście/owsiance itp.?
10. Na Wielkanoc barszcz biały czy żurek?
11. Dlaczego lubisz masło orzechowe? :D
Na kilku blogach widziałam ostatnio kaszkę kukurydzianą, przyznam się szczerze, że nigdy jej nie jadłam... Wygląda łudząco podobnie do kaszy manny, z wyjątkiem oczywiście żółtego koloru. Czy taka kasza nadaje się też do mięsa? Niby przepisów obiadowych z nią jest wiele, ale... jakoś jej nie widzę, przecież ona jest taka... "rozciapkana", gęsta. A do mięsa to taka "ziarnista", w tylu gryczanej, pęczaka. Tak to jest, jak człowiek nie zna produktu!^^ Poradzicie coś?
Jej, uwielbiam scones! :) Kakao i migdały to idealne dodatki.
OdpowiedzUsuńna te jasne bym sie skusilam;d
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie :)
OdpowiedzUsuńA co do kaszy kukurydzianej to jak najbardziej nadaje się do mięsa ale nie będzie ona w postaci takiej jak właśnie gryczana bo jest bardzo drobna (jak manna).
Ja gotuję ją na bulionie, wykładam na talerz i wygładzam. Studzę i wkładam do lodówki. Gdy stężeje i staje się sztywna kładę na wierzch ser/śmietanę + zioła i zapiekam w piekarniku. Pyszota :)
Nigdy nie jadłam scones... ale kusisz :)
OdpowiedzUsuńpyszka <3 ja kaszkę kukurydzianą jem tylko na słodko, więc ci nie pomogę :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam scones :) Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńpyszniutko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację. Postaram się odpowiedzieć niedługo :)
UsuńAle dawno nie jadłam scones. :)
OdpowiedzUsuńOstatni raz jadłam wieki temu, a są takie pyszne!
OdpowiedzUsuńlubię ,lubię ,lubię -sconsy <3 pycha !
OdpowiedzUsuńpysznosci :)
OdpowiedzUsuńmniam! <3
OdpowiedzUsuńoch, uwielbiam te bułeczki. :)
OdpowiedzUsuńdziękuje za nominacje-odpowiedzi jutro
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńjak to możliwe, że nigdy ich nei jadłam...
OdpowiedzUsuńtak, kasza kukurydziana jak najbardziej nadaje się do mięsa, np. w kuchni hiszpańskiej często ją się stosuje. muszę przyznać że nigdy nie jadłam na wytrawnie, zawsze tylko na słodko. ale bardzo ją lubię i już nie raz myślałam o polencie na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńNo to... chyba... kupię, a co!^^
Usuńteż chcę scones, podrzuć mi ;c
OdpowiedzUsuńakurat zanim do Ciebie zajrzałam skonczyłam przepisywać przepis na scones, bo mam planach je zrobić :D ciekawe co mi z tego wyjdzie ;p
OdpowiedzUsuńScones, ale daaawno nie robiłam! Pysznie wyglądają, mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za nominację! odpowiem przy jutrzejszym śniadaniu :>
OdpowiedzUsuń