cytrynowa babka na białkach |
Po raz pierwszy w życiu zrobiłam babkę. Prawdziwą babkę, w prawdziwej formie na babkę - z białek, które ostały się po "tłusto-czwartkowych" pączkach. Na białka "po-faworkowe" przyjdzie jeszcze czas^^
Na życzenie podaję zmodyfikowany przeze mnie przepis za autorką bloga autorką tego bloga.
Składniki to:
10 białek
1 1/2 szklanki mąki dowolnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanka cukru (ja użyłam cukru pudru)
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g tłuszczu (w przepisie była to margaryna, ja dałam masło)
Dodałam jeszcze prawie całą buteleczkę aromatu cytrynowego i tartą skórkę z cytryny.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Masło stopiłam i wystudziłam. Białka ubiłam na sztywną pianę, razem z cukrem pudrem i waniliowym. Powoli - do ciągle mieszającego miksera - wlewałam tłuszcz. Po zmniejszeniu obrotów dodawałam po łyżce mąki z proszkiem, na koniec wlałam aromat i skórkę cytryny.
Piekłam około 45 minut, w temp. 175 stopni C.
Na życzenie podaję zmodyfikowany przeze mnie przepis za autorką bloga autorką tego bloga.
Składniki to:
10 białek
1 1/2 szklanki mąki dowolnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanka cukru (ja użyłam cukru pudru)
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g tłuszczu (w przepisie była to margaryna, ja dałam masło)
Dodałam jeszcze prawie całą buteleczkę aromatu cytrynowego i tartą skórkę z cytryny.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Masło stopiłam i wystudziłam. Białka ubiłam na sztywną pianę, razem z cukrem pudrem i waniliowym. Powoli - do ciągle mieszającego miksera - wlewałam tłuszcz. Po zmniejszeniu obrotów dodawałam po łyżce mąki z proszkiem, na koniec wlałam aromat i skórkę cytryny.
Piekłam około 45 minut, w temp. 175 stopni C.
fajna baba ci wyszła , cytrynowa jest pyszna w smaku ;d
OdpowiedzUsuńbędę wpadać tu codziennie ;*
Pycha:D
OdpowiedzUsuńa można przepis :)?
OdpowiedzUsuńBanana smiles zaraz edytuję post i dopiszę:)
UsuńW takim razie ja także czekam na przepis :) Wygląda pysznie :)
Usuńbardzo lubię takie cytrynowe wypieki :) babka pierwsza klasa - wspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńMniam ;) mam ochotę na takie ciacho ;)
OdpowiedzUsuńCytrynowe babki to jedne z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńno babka pierwsza klasa :D dobrze, że mnie tam nie ma, bo bym Ci podkradła... ;)
OdpowiedzUsuńJUż wiem co zrobić jak zostaną mi białka ;D
OdpowiedzUsuńjeejuś! babka cytrynowa to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu, serio serio :D!
OdpowiedzUsuństrasznie lubię, i zawsze kojarzy mi się tylko i wyłącznie z Wielkanocą :)
Właśnie w tym roku aż się cieszę na Wielkanoc! Będą prawdziwe babkowe babki ;p
UsuńUwielbiam babki cytrynowe :) !
OdpowiedzUsuń