czwartek, 29 stycznia 2015

środa, 21 stycznia 2015

lenistwo.



Ciasto od jednej z najlepszych piekarni, od Nakoniecznego z Garbowa. 





Mam ochotę usprawiedliwić swoje samopoczucie pogodą, ale nie zrobię tego, bo to nieprawda.

 W ramach ciekawostki, słyszeliście kiedykolwiek o bio macy?
Przyznam szczerze, że ja nie.., ale jeśli prowadzicie dość aktywny tryb życia, to naprawdę nie zaszkodzi spróbować.

Uzupełnij najważniejsze substancje odżywcze za pomocą ekstraktu z ekstraktu z bio macy:) 
Zajrzyj!

*

Myślę, że to dobra pora na kawę. 
Wy też zróbcie sobie coś dobrego!
:)

poniedziałek, 12 stycznia 2015

tort z posypką owsianą.


... czyli wspomnienie TEGO tortu, z wersją z dżemem porzeczkowym i posypką z płatków owsianych oraz z mniejszą ilością warstw, tj. z jednego blatu biszkoptowego. 




Dzień dobry w poniedziałek! :)
Udanego, spokojnego i mądrego dnia Wam życzę. 


sobota, 10 stycznia 2015

sobotni obiad.

...czyli polędwiczki drobiowo w marynacie chili-tymianek-ostra papryczka z warzywami

Ostra papryczka nie tylko poprawia smak potrawy i dosłownie! zaostrza apetyt, ale również usprawnia pracę żołądka. Po ekologiczną przyprawę zapraszam Was do sklepu drPelc! :)


... i może jakaś dobra kawa z bitą śmietaną...?


*

:)

sobota, 3 stycznia 2015

prosty tort biszkoptowy z masą kakaowo-kawową.


Tort robiony był na prezent dla pewnej pani z okazji jej imienin, wieczorową porą produkcja odbywała się według prostego przepisu. 

Pieczemy dwa spody biszkoptowe wedle sprawdzonego i uznanego przez nas przepisu na biszkopt. 

Składniki:

4 jajka
niecała szklanka cukru
szklanka mąki pszennej/tortowej

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem do białości, przesiewamy mąkę i delikatnie wprowadzamy ją do masy ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C, gdy ciasto lekko podrośnie zwiększamy moc do 200 st. C. W zależności od wielkości biszkoptu pieczemy od pół godziny do godziny. 

Blaty kroimy w poprzek i zaczynamy zabawę z masą. Masą, która królowała w moim dzieciństwie, kiedy z okazji świąt moja Mama przyrządzała torty.

Potrzebujemy dwu kostek masła (ok. 62% tłuszczu), które ucieramy z cukrem pudrem (ok. szklanki) do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. 

Oprócz tego użyjemy:

3 łyżek kakao
2 łyżek kawy


Kakao z kawą zalewamy odrobiną ciepłego mleka i mieszamy do uzyskania stosunkowo jednolitej zbitej masy, którą po ostudzeniu po cząstce wrzucamy do obracającego się miksera z masą maślano-cukrową. W zależności od upodobań możemy dodać aromat pomarańczowy albo cytrynowy. 


W przypadku tego tortu, każdy blat został dodatkowo nasączony zalewą z brzoskwiń w puszce, a co drugi przełożony brzoskwinionym dżemem. 








*
Życzę wszystkim spokojnego weekendu, trzymajcie się sucho!:)

czwartek, 1 stycznia 2015

świąteczna kaczka z jabłkami, dzień dobry w 2015! :)


Przyrządzana według TEGO przepisu. Z modyfkacjami.

Składniki:

1 kaczka
5 kwaśnych jabłek
majeranek
oliwa
sok z cytryny
pieprz
sól

Przygotowanie:

Wnętrze kaczki natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Wstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka obrać, pokroić, obtoczyć w majeranku i napełnić kaczkę. Kaczkę włożyć do natłuszczonej formy, skropić wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po około godzinie przewrócić kaczkę, co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem. Upieczoną kaczkę pozostawić w piekarniku około kwadransa. 




Czy tylko mi się wydaje, że kaczka dobrze koresponduje z kaszą?:) Po ekologiczną kaszę gryczaną odsyłam Was do sklepu ekologicznego drPelc, tam znajdziecie masę ciekawych dodatków!

*

W weekend zapraszam na tort, którego smak i przygotowanie przenoszą mnie w czas mojego szczęśliwego dzieciństwa :)



*



Dzień dobry pierwszego stycznia! :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...